Energiatakarékos
környezetkímélő megoldások...
INGATLAN ZÖLDKÁRTYAKAPCSOLATJOGOSULTSÁG

Épületek energetikai tanúsítása

A lakó- és közösségi épületek energiafelhasználása az összenergia-felhasználás 41%-a.
A meglévő uniós irányelv és a hazai rendeletek a házak energiahatékonyságának mérését hivatottak szabályozni. Az épületek energetikai tanúsításának célja, hogy képet kapjunk az épület alapvető energiaigényéről, és lehetővé teszi olyan javaslatok kidolgozását, amelyek a megfelelő komfortérzet – hőmérséklet, páratartalom, légcsere – biztosítása mellett csökkenthetik az energiafelhasználást.

Célkitűzés, hogy kevesebb energiafelhasználással jobb belső környezetet tudjunk biztosítani, ami kevesebb energiaköltséget, vagyis megtakarítást jelent.

A vizsgálat elvégzését új épületeknél vagy lényeges felújításnál rendelet írja elő.
A vizsgálat eredménye a háztartási gépeken is látható matricákhoz hasonló címke, amely az adott épületre vagy lakásra szól, és 10 évig érvényes.
Hasonló bizonyítvány kell 2011. december 31. után akkor is, ha egy épület tulajdonost vagy bérlőt cserél, és az épületnek nincs érvényes tanúsítása.

A tanúsítványt készítjük el a rendeletben előírt módon, mérésekkel és számításokkal együtt, és javaslatokat teszünk a szükséges változtatásokra, azok megtervezésére és kivitelezésére.

A tanúsításkor javasolt változtatások, korszerűsítések akár egy fűtési szezon alatt megtérülhetnek.

Egy átfogó felújítás esetében a megtérülés nyolc év a tapasztalat szerint.