Energiatakarékos
környezetkímélő megoldások...
INGATLAN ZÖLDKÁRTYAKAPCSOLATJOGOSULTSÁG

Miért jó dolog az ingatlan zöldkártya?

A lakásvásárlók és a bérlők számára egyaránt fontos, hogy tisztában legyenek a lakás energetikai tulajdonságaival, hiszen ez nagyban befolyásolja a fenntartási költséget. A tanúsítás bevezetése az ingatlanpiacnak is érdeke, mivel objektív összehasonlítást tesz lehetővé a lakáspiacon.

A tanúsítvány megmutatja, milyen szintű az adott épület energiafogyasztása. A besorolás a legkedvezőbb "A+" kategóriától a legkedvezőtlenebb "I" kategóriáig terjed. Emellett hasznos üzemeltetési tanácsokat ad a tulajdonosoknak és rámutat a lakás energetikai gyenge pontjaira.

Az energetikai tanúsítványt elsősorban új épületek építésekor, valamint lakás eladásakor, illetve bérbeadásakor kell készíttetni. Éves szinten 4 hónapnál kevesebbet használt épület, ideiglenes létesítmény, műemlék és helyi védelem alatt álló épület esetében nem szükséges tanúsítvány.

Új épület esetében a tanúsítványt az épület egészére kell kiállítani. Meglévő többlakásos épületeknél is célszerű az épület egészére elkészíttetni, mert így a tanúsítás lakásonkénti költsége megoszlik a lakók között, és a tanúsítvány az egész épületre vonatkozóan tartalmaz korszerűsítési javaslatokat.

Költségek

Az energetikai tanúsítvány költsége magánszemélyek esetében az ingatlan eladásakor elismert költségnek számít, cégek esetében pedig az adóalapot csökkentő tényező. A tanúsítás költsége a rendeletben meghatározott feltételekkel kerül kiszámításra. A tanúsításra fordított idő legfeljebb 2 óra lehet, 5500 Ft + áfa óradíjjal. Ez a díj nem tartalmazza a kiszállás költségét, melyre a rendelet a szakértői óradíj felét engedélyezi.

A fenti tanúsítás egyszerűsített eljárásban történhet a kivitelezési tervdokumentációhoz tartozó energetikai számítás és a felelős műszaki vezető igazoló nyilatkozata alapján. A tanúsítás ezeknek a dokumentumoknak a birtokában történik. Az energetikai számításokra minden egyes esetben külön ajánlatot teszünk.